Prostredie, v ktorom deti vyrastajú, zohráva dôležitú úlohu pri ich rozvoji. Vlastná izba je pre nich ideálnym riešením, keďže im poskytuje zátišie na tvorivú realizáciu. Jedným z dôležitých elementov jej výbavy, okrem vhodného nábytku a osvetlenia, sú bezpečné okná. Pri projektovaní detskej izby zvážte viaceré riešenia dostupné na trhu.

 

Okná v izbe nového člena rodiny

Pre rodičov novonarodeného dieťaťa je najdôležitejšie jeho zdravie, komfort a vhodné podmienky pre harmonický vývoj. Správne vybrané okná pomôžu vytvoriť v miestnosti optimálnu atmosféru, v ktorej spí naša ratolesť.

 

Dôležité aspekty, na ktoré treba brať ohľad:

  • Zvlhčenie a prietok vzduchu

Pri nepriaznivom počasí môže byť otváranie okien v detskej izbe riskantné pre zdravie dieťaťa. Preto je dobre vybaviť okná hygroskopickými vetrákmi. Vďaka automatickej regulácii úrovne vlhkosti v miestnosti umožňujú prístup čerstvého vzduchu bez potreby otvárania okien.

  • Ochrana pred hlukom

Ak váš dom stojí v susedstve rušnej ulice či železničných koľají, je dobré mať okná so zvýšenou mierou zvukovej izolácie, ktorú vyjadruje koeficient Rw. Čím vyššia je jeho hodnota, tým viac okná tlmia hluk prichádzajúci do miestnosti, čo zaručí dieťaťu zdravý a pokojný spánok.

  • Stabilná teplota

Výber úsporných okien s čo najnižším súčiniteľom tepelnej priepustnosti zaručí ochranu pred stratou tepla, čo prispeje k udržaniu optimálnej izbovej teploty.

 

Okná v izbe malého nezbedníka

Odporúča sa, aby dieťa od druhého roku života malo v dome svoj vlastný životný priestor. Prospeje to jeho samostatnosti, zlepšuje koncentráciu, stimuluje kreativitu a chuť učiť sa. Miesto, ktoré nie je pod dohľadom rodičov, je na druhej strane aj výbornou príležitosťou skúšať nové zakázané zábavy, ktoré nie sú vždy bezpečné pre naše ratolesti. Čoraz aktívnejší a zvedavejší špunt sa zaujíma o všetko, čo je neznáme, vrátane farebného sveta za oknom. Okná s vhodnými doplnkami pomôžu ochrániť dieťa pred prípadným nebezpečenstvom.

  • Kľučka s kľúčom

Výber plastových okien s kľučkou uzamykateľnou na kľúč znemožní dieťaťu nekontrolované otváranie okna.

  • Odolné sklá

Primerane zosilnené sklá si bez problémov poradia s vyčíňaním drobca. Bezpečnostné laminované sklo odolá a nerozsype sa na črepy ani vtedy, keď doň dieťa hodí tvrdý a ťažký predmet, vďaka čomu nehrozí porezanie.

  • Jednoduchá údržba

Rodičia malých detí dobre vedia, ako kreatívne dokážu byť ich ratolesti. Okenné sklá a rámy sú pre ne ideálnym miestom na predvedenie svojho umeleckého talentu. Plastové okná sa vyznačujú jednoduchou údržbou a možnosťou zmyť viaceré druhy nečistôt.

 

Navrhnutie a zariadenie detskej izby je síce neľahká, no príjemná úloha. Preto je dobré vedieť, aké možnosti ponúkajú výrobcovia okien. Vzhľadom na rozmanitosť riešení dostupných na trhu treba klásť dôraz predovšetkým na vysokú kvalitu. Pri voľbe okien do detskej izby pamätajme na to, že naše ratolesti rastú a ich potreby sa menia, ale funkčné a dobre zvolené okná nestarnú a poslúžia nám po dlhé roky.