„Kuchyňa je srdcom každého domu”. Je ťažké s tým nesúhlasiť. V mnohých domovoch je to miestnosť, ktorá je ako … „veliteľské centrum”! Každý deň tam trávime veľa času. Pripravujeme tu pre seba a rodinu jedlo, ale tiež vítame hostí. Nehovorí sa bezdôvodne, že v kuchyni sú najlepšie večierky:) Ako teda zariadiť túto miestnosť tak, aby bola funkčná a pekná zároveň?

 

DIZAJN ZHODNÝ S POTREBAMI

Najprv je potrebné odpovedať na jednu veľmi dôležitú otázku. Bude kuchyňa, ktorú plánujete zariadiť, miestom, kde budete často variť? Ak je odpoveď áno, už máme základ pre ďalšie kroky. Varenie má byť pre nás potešením a funkčné usporiadanie skriniek a vybavenia nám v tom môže pomôcť. V tomto prípade musí byť krása a modernosť sprevádzaná aj funkčnosťou.

 

ERGONÓMIA, ČIŽE PREMYSLENÝ PLÁN JE ZÁKLADOM!

Zamyslite sa nad zónami v kuchyni. Najpraktickejšie je udržiavať kontinuitu zón v tomto poradí:

  • Zóna zásob
  • Zóna úložného priestoru
  • Zóna umývania
  • Zóna prípravy
  • Zóna varenia

Ako to vyzerá v praxi? Napríklad: siahame po jedle z chladničky, ideme s ním k umývadlu. Po umytí si ho pripravíme a hodíme na panvicu. V kuchyni sa nepohybujeme bezcieľne z jedného konca na druhý. Kuchyňa nemôže byť miestom, v ktorom nevieme kde čo máme, alebo to máme príliš ďaleko alebo príliš vysoko. Pokúsme sa tiež oddeliť každú zo zón doskami tak, aby bolo možné odkladať veci takzvane „medzičasom”. Ak chceme mať umývačku riadu, tak ju umiestnime pri umývadle a odpadkovom koši. A vedľa naplánujme skrinku (zásuvky) na čisté riady. Ušetríme si tým čas behaním po celej kuchyni s taniermi. Nezabudnime, že umývadlo má byť veľké a hlboké, a batéria predovšetkým funkčná.

 

ČÍM VIAC ZÁSUVIEK, TÝM… LEPŠIE!

Je dobré mať pri sebe veci, ktoré často používame, a tie „slávnostné” môžeme pokojne umiestniť vysoko a ďaleko. V moderných projektoch kuchýň sa upúšťa od spodných skriniek, ktoré sú nahrádzané výsuvnými zásuvkami s tlmením zatvárania. V súčasnosti existuje na trhu veľa typov priečinkov, stojanov a kontajnerov, ktoré pomáhajú udržiavať poriadok v zásuvkách. Preto je vhodné už na začiatku projektovania kuchyne vedieť, čo a kde sa bude uchovávať.

 

Pracovné DOSKY, PODLAHA A STENY

Okrem usporiadania skriniek a vybavenia je dôležitá aj výška pracovnej dosky. Vyberáme ju podľa výšky členov rodiny. Iná výška bude pre ľudí s výškou 165 cm, a iná napr. pre osoby nad 180 cm. Ak členovia rodiny používajúci kuchyňu majú rôznu výšku, potom musíme nájsť kompromis, ktorý uspokojí každého.

Pokiaľ ide o pracovné dosky, venujeme pozornosť aj štruktúre a materiálu, z ktorého bude vyrobený. Pamätajme, že ide o pracovnú dosku, teda musí byť ľahko čistiteľná a odolná. Prečo? Pretože je to najviac používaná časť nábytku v kuchyni. To isté platí pre podlahy a steny. Musia sa dať ľahko vyčistiť a mali by byť odolné proti vlhkosti. Najnovším módnym riešením je používanie toho istého materiálu na pracovných doskách aj na stenách.

 

SVIETIDLÁ A elektrické ZÁSUVKY

Osvetlenie zohráva v kuchyni dôležitú úlohu. Jedno svetlo v strede stropu nám nebude postačovať. Treba vopred myslieť aj na ďalšie zdroje. LED pásiky pod závesnými skrinkami, ktoré priamo osvetľujú pracovnú dosku, budú skvelou voľbou. Môžeme tiež zvoliť rýmsu nad kuchynskou linkou s dodatočným osvetlením, ale nezabúdajme pritom na to najdôležitejšie. Nič nenahradí denné svetlo. Do kuchyne sa ideálne hodí model Prismatic, ktorý vďaka úzkym profilom zabezpečuje viac slnečného svetla do interiéru.

V kuchyni je základom dostatočný počet elektrických zásuviek! Ak si vyberáte zabudované spotrebiče pamätajte, že k nim musíte mať vytvorený zo zadnej strany prístup k elektrine. Tieto spotrebiče maju zvyčajne veľmi krátke káble.

Nezabúdajte, že mixéry, odšťavovače, mlynčeky a kávovary tiež potrebujú elektrinu. Zamyslite sa nad tým, kde a čo budete používať a pamätajte, že … skryté elektrické zásuvky ukryté v pracovných doskách sú skvelým riešením.

Akú Farbu si zvoliť?

Premyslite si, v akej kombinácii farieb sa v kuchyni budete cítiť dobre. Intenzívne farby vyzerajú zaujímavo a odvážne, ale nebudú pre Vás z dlhodobého hľadiska vyčerpávajúce? Možno je lepšie zvoliť tlmenejšie a miernejšie farby. Nezabudnite, že kuchyne v teplých farbách budú vždy moderné. Môžete k nim pridať farebné doplnky, ktoré vám umožnia rýchlo osviežiť interiér. Pamätajte, že ak má byť kuchyňa spojená a otvorená do obývacej izby, mala by byť v súlade s dizajnom interiéru. Takže ste pripravení na zmenu?