Výber terasových dverí môže ovplyvniť množstvo svetla vstupujúceho do interiéru, ako aj komfort ich používania a bezpečnosť najmladších obyvateľov domu. Veľké presklenia síce spôsobia, že skelet domu vyzerá vizuálne veľmi vzdušne a ľahko, ale hmotnosť takýchto dverí môže prekročiť až 300 kg. Aké riešenie teda prinesie to, že sa aj veľké zasklenie bude otvárať s takou ľahkosťou, ako malé okno?

Veľké presklenia sú riešením, ktoré veľmi radi používajú architekti a sú aj obľúbenými medzi majiteľmi domov. Spoločnosť OKNOPLAST spĺňa trendy a očakávania zákazníkov tým, že ponúka hneď niekoľko typov posuvných terasových dverí, ktoré nezaberajú priestor v miestnosti. Na čo sa zamerať pri výbere terasových dverí?

Široké dvere či ľahké otváranie?

Veľké presklenia často nahrádzajú celé steny. Vďaka tomu preniká do miestnosti oveľa viac svetla a pomaly sa stiera hranica medzi vonkajším svetom a interiérom. Čím väčšie je sklo, tým ťažšie sú presklené dvere a tým masívnejšie sú aj kovania a profily. Napríklad pri špeciálnej konštrukcii terasových dverí HST môže posuvné krídlo vážiť aj viac ako 300 kg!

Je nutné si v takom prípade kúpiť permanentku do posilňovne? To by bolo predsa absurdné! Preto spoločnosť OKNOPLAST používa kovania, ktoré umožňujú ľahké a komfortné presúvanie masívnych krídel. Zvlášť sa odporúčajú posuvné dvere vybavené špeciálnymi koľajnicami, po ktorých sa presúva krídlo. Umožňujú sklápanie a presúvanie krídiel pri použití minimálnej sily. Vďaka týmto riešeniam dokonca aj dieťa bez problémov otvorí a zavrie aj tie najťažšie terasové dvere. Okrem toho dvere HST, ako aj HST Premium vytvorené s cieľom odstránenia architektonických bariér je možné navyše vybaviť kovaniami poháňanými motorom, teda vytvoriť inteligentný systém otvárania.

 

Bezpečnosť alebo pohodlie?

Na jednej strane nám záleží na tom, aby terasové dvere boli účinnou bariérou proti vlámaniu. V terasových dverách HST a HST Premium je možné použiť kovanie proti vlámaniu v triede RC2 a jednostranné kľučky s polvložkou alebo obojstranné kľučky s vložkou. Poskytujú tiež primeranú ventiláciu domu bez ohrozenia bezpečnosti vďaka kovaniu a mikroventilácii po obvode.

Na druhej strane terasové dvere nemôžu byť pre členov domácnosti nepreniknuteľné, skôr očakávame, že budú hravo ľahké na ovládanie. Spoločnosť OKNOPLAST vám ponúka možnosť inštalácie prahu flatstep s výškou 24 mm a s prerušeným tepelným mostom alebo krytkou Comfort. Zvyšuje bezbariérovosť, čím bráni zakopnutiu a nehodám a uľahčuje pohyb tak smerom von, ako aj dovnútra. A do všetkých systémov zabudovaná brzda s amortizátorom kľučky brania ťažkým dverám, aby sa odrazili v smere otvárajúceho.

 

Veľké okná = vysoké účty?

Časy, keď veľké okná znamenali predovšetkým veľké tepelné straty sú našťastie už preč. Teraz platí čím väčšie sklá, tým viac slnka v našich životoch. Slnečná energia to nie je len náš dobrý pocit – môžeme ju aj jednoducho využiť na dohrievanie domu. A to bez akýchkoľvek solárnych panelov alebo iných komplikovaných nápadov. Stačí použiť veľké presklenie z južnej strany a interiér sa sám zohreje počas slnečného zimného dňa. A získame ešte viac ak naištalujeme aj vonkajšie rolety. Počas zimných nocí budú chrániť dom pred únikom tepla nahromadeného v priebehu dňa, a v lete ochránia pred teplom a nadmerným nahrievaním interiéru. Okrem toho použité riešenia na terasových dverách – integrované tesnenie, hrúbka zasklenia, viackomorové profily rámu a krídla – zaručujú vysoké parametre tepelnej izolácie a nízke straty tepelnej energie, čím znižujú náklady na vykurovanie domu. Preto sa pri výbere terasových dverí zameriavame predovšetkým na: náš vlastný komfort, funkčnosť a bezpečnosť použitých riešení a parametre tepelnej izolácie.