Coco Chanel pred rokmi povedala, že móda sa mení, ale štýl zostáva.  Tieto slová sa dajú úspešne preniesť do života pri navrhovaní interiérov. Ako teda vyzdobiť štýlovo, ale zároveň nadčasovo svoj interiér? Predstavujeme päť zásad, ktorými sa riadia tí najlepší dizajnéri. Vďaka nim bude možné kombinovať klasické riešenia s najnovšími trendami.  


VyberTE SI HRDINU InTERIÉRU

V miestnostiach s nadčasovým dizajnom musí existovať centrálny prvok, ktorý upúta ihneď po vstupe do miestnosti. Túto úlohu môžu plniť architektonické riešenia, napríklad ozdobný krb, nezakryté panoramatické okno či zaujímavým materiálom obložená alebo farebná stena. Rovnako dobre môže byť hrdinom interiéru aj kus nábytku alebo doplnok zakomponovaný do návrhu interiéru počas zariaďovania. V centre pozornosti sa môže nachádzať napríklad veľkorozmerný obraz, plagát či grafika alebo galéria nástenných obrazov. Jednoduchým trikom, ktorý používajú mnohí dizajnéri, je tiež zameranie pohľadu osôb nachádzajúcich sa v miestnosti na voľne stojaci kus nábytku, napríklad na farebný stolík, či kreslo líšiace sa od zvyšku nábytku alebo netypickú vitrínu. Pri tejto metóde je veľmi dôležité vytvoriť len jeden centrálny prvok okolo ktorého je usporiadaná celá miestnosť, napríklad nastavuje rozloženie nábytku v miestnosti. Ak existuje viac pohľad priťahujúcich miest, je veľmi ľahké získať pocit chaosu.

 

 

SKRYTÉ TECHNOLÓGIE

Návrhy interiérov publikované v najlepších časopisoch o dizajne interiérov na svete majú zvyčajne jednu spoločnú vec – žiadne viditeľné multimediálne zariadenia. Samozrejme, môžeme povedať, že ide o sám projekt, a samotný život, pretože väčšina z nás používa televízor alebo hudobné zariadenie. Je možné zladiť funkčnosť interiéru s jeho štýlovým vzhľadom? Rozhodne áno. Kľúčom k nadčasovej obývačke alebo spálni je v tomto prípade šikovné umiestnenie alebo skôr maskovanie audiovizuálnych zariadení. Televízor a audio zariadenia je možné umiestniť v súčasnom módnom modulárnom nábytku, v takzvaných moderných obývacích stenách. Dobrým riešením je tiež vytvorenie domácej galérie, v ktorej toto zariadenie zaujme ústredné miesto medzi obrázkami alebo fotografiami. Ak máte dostatočný priestor na usporiadanie, môžete uvažovať o nahradení tradičného televízora projekčným plátnom a projektorom. Zavesené zo stropu, najlepšie ukryté za ozdobnou lištou alebo trámom, nebudú tak nápadné.

 

STAVTE NA KVALITU

Pri zariaďovaní nadčasového interiéru, stojí za to si vybrať povrchové úpravy ako aj nábytok a dekorácie vysokej kvality. To však neznamená ako sa na prvý pohľad môže zdať, že sme odsúdení na najdrahšie riešenia. Hodia sa tu skvele nielen luxusné produkty, ale aj tie zo strednej cenovej úrovne, avšak musia byť dobre spracované a vyrobené z prírodných odolných materiálov. Obzvlášť dobre pôsobia v interiéroch nábytok, látky a doplnky vyrobené z prírodného dreva, kože, vlny, hodvábu, ľanu, skla, kameňa, kovu či prútia, juty a morských rias. Vhodné je upustiť od najlacnejších, už na prvý pohľad zle vyzerajúcich plastových doplnkov a nábytkových dosiek, polyesterových kobercov či sedačiek očalúnených látkami veľmi nízkej kvality. Existuje reálne riziko, že v dobrom stave neprežijú zopár alebo až niekoľko desiatok rokov ako modely z prírodných materiálov, ale nanajvýš niekoľko sezón. Sú kvalitné doplnky a dekorácie interiéru pre Vás príliš drahé? Stojí za to hľadať zaujímavé produkty počas sezónnych výpredajov nábytku a doplnkov, alebo dať do interiéru stále módne vintage modely, teda modely z druhej ruky.

 

 

HRAJTE SA S TEXTÚRAMI

Spôsob, ako vytvoriť štýlový interiér, je použitie rôznych druhov  textúr v miestnosti. Stojí za to vybrať si modely nábytku a doplnky vyrobené zo surovín s výraznou trojrozmernou štruktúrou, ako je vlna, tkaný ratan, staré drevo, velúr s ozdobnými pruhmi alebo vzormi, pokrčený ľan atď. Vďaka výraznému kontrastu napr. hladkého konferenčného stola voči stenám, alebo podlahe, sa rozloží usporiadanie a upúta to vašu pozornosť. Kombinácie rôznych textúr v jednom priestore tiež umožňujú prelomiť monotónnosť a vzbudia záujem ľudí, ktorí sa zdržiavajú v miestnosti. Sú tiež kľúčom k získaniu teplého, intímneho priestoru aj v interiéroch s veľkou plochou. Ako vniesť textúry do svojho domu? Najjednoduchším spôsobom je vybrať si doplnky, ako sú vankúše s výraznou štruktúrou, obrusy alebo záclony vyrobené z pokrčených materiálov, ratanové lampy, ako aj vlnené tkané koberce. Môžete sa tiež rozhodnúť pre nábytok s trojrozmernou textúrou, ako sú tkané ratanové stoličky, kreslo potiahnuté látkou „bouclé” (bez vlákna) alebo posteľ s prešívaným čelom.

 

 

NEBOJTE SA SYMETRIE

Poznáte príslovie, že symetria je estetikou idiotov alebo hlupákov? S teóriou, ktorá sa okrem iného pripisuje Victorovi Hugovi alebo Pablo Picassovi, však návrhári interiérov často nesúhlasia. Prečo? Podľa ich názoru je usporiadanie interiéru symetricky, t.j. okolo vopred určenej osi, najlepším a najjednoduchším riešením na získanie štýlového, nadčasového usporiadania. Symetria je nám známa dokonca aj z prírody (listy rastlín, tváre ľudí) a tiež nám dáva pocit rovnováhy a pokoja. Samozrejme, že pri zariaďovaní interiérov nie je nutné za každú cenu presne reprodukovať usporiadanie nábytku alebo doplnkov na oboch stranách miestnosti. Namiesto toho stojí za to sa pokúsiť získať niektoré podobnosti vpravo a vľavo od nášho stredu (opísané v prvom odseku). Ako aplikovať symetriu v praxi? V obývacej izbe je vhodné umiestniť rovnaké dekorácie alebo nábytok na dve strany, napríklad na krb alebo okno. Môžu to byť dekoratívne lampy, police na knihy, zrkadlá na stene alebo – ak máme dostatok priestoru – dve rovnaké pohovky na oboch stranách konferenčného stolíka. Takéto riešenia budú dokonale fungovať hlavne u začínajúcich milovníkov interiérového dizajnu. Oveľa ťažšie je vytvoriť asymetrické, a pritom štýlové, usporiadanie.